Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo se nalazi u Dalmaciji, na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj. To je visoko planinski park koji se proteže od mora do najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure, na visini od 1762 metara.

Park prirode Biokovo je poznat po svojoj raznolikoj flori i fauni, koja se mijenja s promjenom nadmorske visine. Na nižim razinama možete naći razne mediteranske biljke, dok na višim razinama možete pronaći planinske travnjake i šume.

Park je također dom za mnoge vrste životinja, uključujući orlove, vukove, jelene i planinske kozice. Postoji veliki broj staza za planinarenje i biciklizam, kao i nekoliko izletišta s prekrasnim pogledom na more i okolna područja.

Park prirode Biokovo je također poznat po svojim geološkim karakteristikama, s mnogim stijenama i kamenjem koji su stoljećima oblikovali vjetar i kiša. Na vrhu Svetog Jure se nalazi i kapela koja je sagrađena u 19. stoljeću.

Park prirode Biokovo je nevjerojatno mjesto za posjetiti i istražiti, sa svojom raznolikom prirodom i ljepotama.

Biokovo

Biokovo je planina koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Hrvatske. To je najviša planina na hrvatskom području te se nalazi uz samu obalu Jadranskog mora. Biokovo se proteže dužine od gotovo 40 kilometara i raspona od 10 do 15 kilometara.

Biokovo je starija od Alpa i planina je nastala tijekom karbona, prije više od 200 milijuna godina. Zbog svoje geološke strukture, Biokovo je izuzetno raznolika i nudi različite krajolike, od strmih stijena do šuma i livada.

Na Biokovu se nalazi više od 50 vrhova, a najviši vrh je Sveti Jure, koji se nalazi na visini od 1762 metra. Biokovo je poznato po svojoj klimi koja se razlikuje od ostatka Hrvatske, te je zbog toga planina poznata kao „malenog Kavkaza“.

Planina Biokovo je izuzetno popularna među planinarskim entuzijastima. Na planini se nalazi više od 50 markiranih planinarskih staza, a postoji i mnogo neoznačenih staza koje se mogu istražiti.

Osim planinarenja, Biokovo je popularno i među ljubiteljima prirode. Na planini se nalazi više od 800 vrsta biljaka, od kojih je nekoliko endemskih, te više od 100 vrsta ptica.

Biokovo je izuzetno važno za Hrvatsku ne samo zbog svoje ljepote, već i zbog svoje važnosti u turizmu i kao zaštitni znak okoliša. Planina je proglašena parkom prirode 1976. godine, te se nalazi pod zaštitom države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)